L’arquitecte a Gandia

2018, foto a Mallorca, feta hores abans de separar-nos al primer Salvador Iborra.

 

Laia Maldonado i jo ens vam conèixer a la tardor del 2018, en unes circumstàncies peculiars. Els dos érem finalistes d’un premi per a joves poetes que convoca l’AELC, i que porta 14 finalistes d’un certamen de poesia a conviure uns quants dies a una casa, on hi ha activitats literàries, beguda, bona companyia i tal. Una de les coses interessants d’aquelles convivències de poetes joves és que, quan arriben a la casa, no saben qui ha guanyat el premi, com en OT, o qualsevol cosa d’aquestes. Aleshores, es creen una sèrie de vincles i una atmosfera molt forta de tensió artística (siga el que siga això). Recorde que aquells dies d’Olot i de Mallorca beguérem molt d’alcohol. O eixa impressió vaig traure jo. Potser era jo soles qui bevia. Recorde beure Xesc Alemany, recorde beure  Carla Fajardo. Jo no passava, llavors, un bon moment a nivell literari, és a dir, a nivell vital. De fet, tinc un record nefast d’entrar un lavabo, sense trobar-me bé, de vesprada, molt malament, crec que amb intenció de vomitar, i vore la pobra Laia Maldonado que anava a dutxar-se, dient-me «no et preocupes Joan…». Quina barbaritat. Jo proposaria pel Salvador Iborra 2020 que ficaren càmeres, i que feren un programa de telebasura en pla pancatalanista a À Punt, IB3 i TV3, amb el Salvador Iborra com a vehicle conductor. Ho tindria tot: alcohol, converses cutres, feelings, embolics, gelosia, odis, enveges, amor, (jo sexe no en vaig vore, però ves a saber). I obriria les bases reals per la creació d’un pais. Recorde vore arribar Laia al moment de recitar els seus poemes. Jo sóc un pèssim recitador. Tampoc no m’agrada recitar ni escoltar recitar poesia a la manera convencional. M’agrada alguna cosa, però en general en soc escèptic. Aleshores aparegué Laia, amb les seues sabates gegants i el seu aspecte de seguretat. Tot el món començà a aplaudir. Jo em vaig apropar la botella de vi als llavis tremolant pel meu torn. Jo em sent poeta, més que ningú, però Laia semblava feta per tindre totes les cartes al món de la poesia, (de fet les té, això em fa molt feliç), i jo, en canvi, crec que estic fet per ser un d’aquells poetes menors, que van al costat d’aquesta gent. M’agradaria ser un d’aquells que els cau una fletxa quan porten ja setmanes de batalla. Tampoc té molta importància. La batalla (això mateix!) és la mateixa. 

Crec, com vaig parlar no fa molt amb la Marta Vilardell, que un dia, a més de consolidar-se com una poeta interessant i que podrà generar alguna cosmovisió sobre ulls de poetes futurs, Laia Maldonado serà una gran editora de poesia, o dirigirà alguna moguda xunga a nivell literari, és a dir, crec que serà un personatge a tindre en compte. Pel moment, ha guanyat el premi Ventura Ametler amb els poemes del 2018 que li vaig escoltar dir i que componen el llibre de “L’Arquitecte”, plena de seny, a aquelles convivències d’Olot. Poemes que el divendres dia 28 de febrer prodré presentar a la llibreria Ambra de Gandia en el context de les Jornades Literàries #PoètikaSaforaui. Aquesta presentació precedirà el recital on llegirem poemes a la nit, al local de Ca Saforaui (c/ 9 d’octubre 39, Gandia), en companyia d’altres poetes com ara Cristina Girona, Chantal Poch, Esther Climent, Mazella, Verónica Pérez, Enric Agost, Alba Palau o Mireia Casanyes (entre d’altres que hi poden arribar al casal de Ca Saforaui sense esperar-nos-ho), els quals hauran arribat des de llocs com Lleida, Barcelona, Castelló, Mataró o Tarragona, per participar d’aquest esdeveniment.

Tinc gana de retrobar-me amb la Laia. Que em conte notícies de Barcelona, del Xavi Mas, del meu Mig-amich: Adrián Salcedo, de com va movent-se la ciutat des que me’n vaig anar amb intenció de no tornar mai, de com està des que vaig tornar i me’n vaig tornar a anar, quan celebràrem la notícia del Premi Alzira. Ella arribarà a Gandia, potser amb la benvolguda Mazella, agafades del braç. Jure que Gandia sempre tindrà les portes obertes per aquestes animetes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s