“No demanem diners. Demanem una identitat digna”

Sabeu que Saforíssims Societat Literària ha aconseguit que l’Ajuntament de Gandia es comprometa a celebrar cada any el dia 3 de març per honor al poeta Ausiàs March? Sabeu que hem aconseguit que es comprometen a col·locar una placa davant de la casa on se suposa que va viure, al carrer major?

Una placa, almenys.

Moltes vegades m’he preguntat: com és possible que algú ho sabera i que no estiguera indicat abans? On és la casa-museu Ausiàs March de Gandia? On el Museu Joanot Martorell? Com és possible que no es faça res amb els ossos que s’han descobert a Sant Jeroni de Cotalba? Els ossos de Peirona March i Isabel Martorell, esposa de March i germana de Joanot? Per què ningú no diu res? Perquè segueixen podrint-se allà? Per què mai ningú no sap res?

La nostra ciutat no ha aconseguit identificar-se.
Ni amb el que és, ni amb el que no és. Tot el món entén per què quan va a Alcalà d’Henares, Oriola o Praga, tenen Cervantes, Miguel Hernández i Kafka com elements vertebradors de la cultura urbana. Perquè això els identifica.

La identitat és allò que en comptes de ser no-res és -o fa ser- alguna cosa.

A aquestes ciutats que esmente la literatura té un paper fora de les pàgines, i plena de sentit una consigna: aturar un poc més la tempesta de temps que esborra totes les coses, el clam que diu “no volem ser oblidats”, ” resistim encara una miqueta més, abans de ser engolits per més apartaments de formigó”.

Qui no té identitat és per què li l’han extirpada.

Amb què ens identifiquen? Amb un turisme madrileny i amb un programa de la MTV que va enfonsar la nostra identitat a un pou de merda.

No demanem diners, demanem una identitat digna.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s